Biltransportsläp

Biltransportsläp

För att transportera en bil som du inte kan eller vill köra själv är ett biltransportsläp det perfekta alternativet. Det finns många olika typer av biltransportsläp för olika typer av bilar, och en del kan även användas till att transportera andra typer av laster.

Det är viktigt att kontrollera vad släpet är registrerat som innan man fraktar något annat än bilar på det. Om det är registrerat som biltransportsläp är det inte lagligt att frakta annan last på det.

Innan du hyr eller köper ett biltransportsläp är det också viktigt att kontrollera att du har rätt körkortsbehörighet för att köra det, samt att ditt dragfordon tillåts köra den. Behörigheten beror bland annat på vikten på släpet och lasten.

Lasta med tipp eller ramp

Biltransportsläp har antingen tippfunktion eller ramp.

Tippfunktionen passar bra till bilar som är låga, och gör lastningen både enkel och säker. En vanlig ramp kan också fungera utmärkt, beroende på vilken typ av bil som du ska lasta. Kontrollera noggrant att din bil går att lasta säkert och enkelt på släpet innan du hyr eller köper det.

Om biltransportsläpet har tippfunktion så tippas helt enkelt hela släpet när bilen ska köra på, och rätas sedan upp. En ramp är oftast avtagbar och sätts på släpets baksida där bilen sedan kan köras på. Om du har en mycket tung bil kan en ramp bli instabil, och det är då bättre med ett tippsläp.

Det går att köpa ramper i olika utformningar separat som tillbehör till ditt släp.

Hjulplacering

Det finns två typer av biltransportsläp: de med hjulen placerade på sidan av släpet och de med hjulen placerade under släpet.

Om hjulen är placerade under släpet blir släpet högre, och detta innebär också att släpet måste tippas i en högre vinkel när bilen ska lastas. Beroende på vad för bil och vilket lastbehov du har är det viktigt att kontrollera att släpet passar just dina behov.

Glöm inte bort att se till att däcken är i bra skick och att däcktrycket är rätt, då det påverkar hur väl och säkert släpet går att köra.

Släp med eller utan kåpa

Förutom de två typerna av hjulplacering finns det även två typer av utseende när det gäller biltransport: de som har kåpa och de som inte har kåpa.

Om man ska transportera en bil som man vill vara ”försiktig” med är det en bra idé att hyra eller köpa ett biltransport med kåpa. En kåpa är ett skyddande chassi som gör att bilen inte blir utsatt för potentiella utomstående skador orsakade av till exempel regn och snö.

Ett släp utan kåpa liknar en vanlig släpvagn, och ger bilen man transporterar inget skydd mot yttre skador från regn och vind.

Det finns många olika typer av biltransporter med kåpor, och kåporna kan även komma i olika storlekar beroende på vad för typ av bil som ska fraktas. Kontrollera noga att bilen får plats på biltransportsläpet.

Det är alltid viktigt att säkra bilen noggrant på släpet innan man kör.

Humbaur biltransportsläp

Humbaur har ett antal olika typer av biltransporter, kända för sin höga kvalitet. Humbaurs biltransportsläp finns bland annat att köpa hos Österlens hästtransportcenter.