Hästtransporter

Hästtransport på en grusväg

Hästtransport

Om du behöver köra en häst krävs en hästtransport, som ibland även kallas hästsläp. Hästtransporter kommer i många olika modeller och utföranden, och det är viktigt att noggrant kolla upp att transporten passar just dina behov innan du köper eller hyr den. Behöver man frakta mer än en häst finns det flera hästtransporter som är designade för det ändamålet.

Beroende på hur många hästar du behöver transportera finns det olika modeller av hästtransporter. De vanligaste modellerna finns för en till fyra hästar, och dessa transporter har olika funktioner och utseende.

Hästtransporter finns i tre olika material: plyfa (trä), aluminium och glasfiber. Plyfa är normalt något billigare än aluminium och glasfiber.

Storlek och vikt

Det är viktigt att se till att hästen har gott om utrymme i transporten. Det finns olika storlekar på hästtransporter beroende på hur stor hästen är och hur mycket plats den behöver. Hästen ska helst inte så klämd eller inträngd i hästtransporten, för att öka både bekvämligheten och säkerheten.

En annan viktig faktor som behöver noggrant kontrolleras innan köp eller hyrning av en hästtransport är att du har behörighet att köra transporten. Du behöver därför veta hästens vikt, och sedan kontrollera att dess vikt tillsammans med transportens och dragfordonets vikt inte överstiger den gräns som din körkortsbehörighet har. Dessutom är det viktigt att dragfordonet får dra vikten.

Underhålla en hästtransport

Det är viktigt att underhålla och rengöra hästtransporten för att den ska hålla sig i gott skick. Det är även viktigt att rengöra golv och insida efter användning, för att hästen ska ha det bra inne i transporten. En viktig detalj när det gäller rengöring av hästtransport är ovansidan av taket, som behöver rengöras då det kan bildas alger där.

Humbaur hästtransport

Humbaur hästtransporter är både populära och håller mycket hög kvalitet. Hästtransporterna tillverkas i Tyskland, och finns i flera olika storlekar och utföranden. Humabur tillverkar hästtransporter i aluminum, trä och glasfiber, och det finns många användbara tillbehör att köpa till för att kunna anpassa transporten helt till dina behov.

Cheval Liberté hästtransport

Cheval Liberté är en av Sveriges mest sålda och populära hästtransporter. Märket har sin bas i Frankrike, och transporterna tillverkas i Polen.

Cheval Libertés hästtransporter är prisvärda och finns i flera olika modeller och storlekar. Flera modeller har sadelkammare och aluminiumgolv som är lätt att rengöra.