Köpa hästtransport

Att tänka på vid köp av hästtransport

Nedan följer tips på vad som är bra att tänka på innan du köper en hästtransport.

Sadelkammare och bommar

Sadelkammare finns vanligtvis inbyggt i hästtransporten, men det går även att få som tillval om modellen inte har det. En sadelkammare sitter på hästtransportens framände och har en separat dörr på utsidan. På transporter som har plats för en häst får normalt två sadlar, två träns och annat smått och gott plats i sadelkammaren. Större modeller av hästtransporter har vanligtvis också större sadelkammare, med utrymme för fler sadlar, träns och andra mindre tillbehör.

Hästtransporter kommer utrustade med två bommar: en fram och en bak inne i transporten. Om transporten är tillverkad för att frakta mer än en häst finns vanligtvis även mellanväggar installerade i transporten. Det går även att köpa till andra tillbehör till hästtransporten, som till exempel hingstgaller. Foderkrubba finns också oftast inbyggt i moderna hästtransporter.

Golv och mattor

Golven är vanligtvis gjorda av aluminium, och har en golvmatta i gummi för att underlätta rengöring och underhåll av transporten. Inne i transporten finns det även oftast ett sparkskydd av gummi på väggarna. På lyxigare hästtransporter kan dessa sparkskydd vara vadderade kuddar.

Ventilation

Det är viktigt att hästtransporten har bra ventilation för att hästen ska må bra under färden. Idag består ventilationen i hästtransporter vanligtvis av öppningsbara fönster, och det går att köpa till extra fönster om så önskas. I äldre modeller kan det finnas öppningsbara takluckor som fyller samma funktion.

Baktill på hästtransporten går det antingen att få en gardin eller en lucka ovanför dörren eller rampen. Gardinerna är antingen heltäckande – som en presenning – eller har små hål i sig – liknande ett finmaskigt nät – vilket släpper in luft i transporten och på så sätt ökar ventilationen.

Hästtransport för tre till fyra hästar

Om du är i behov av en hästtransport för tre till fyra hästar finns det en del extra val att välja på. Bland annat går det att välja mellan att ha en ramp eller dubbla dörrar där bak. Transporter gjorda för frakt av tre till fyra hästar har så kallas diagonallastning, vilket innebär att hästarna står placerade diagonalt inne i transporten för att utrymmet ska nyttjas på bästa möjliga sätt. I transporter för en till två hästar är det absolut vanligast att hästarna står rakt i transporten.