Köpa

Att tänka på vid köp av släp

Olika typer av släp

Vi köp av släpvagn är det viktigt att först och främst fundera över vad du ska använda släpet till. Det finns många olika släp för olika, specifika, användningsområden, och vissa släp går endast att använda till det de är tillverkade för.

Körkortsbehörigheter och släpvikter

En annan mycket viktig faktor att tänka på innan du köper ett släp är att du har rätt körkortsbehörighet att köra släpet. Beroende på hur tungt släpet är, och hur mycket last du ska dra, finns det olika begränsningar kopplat till vilken körkortsbehörighet du har. Om du har ett vanligt B-körkort får du till exempel inte dra tyngre släp.
Var även noggrann med att kontrollera att din bil eller dragfordon får dra släpets vikt.

Finansiering

Det finns många olika sätt att finansiera ett köp av släp. De flesta återförsäljare erbjuder avbetalning med antingen rak amortering eller annuitetslån, kredit, leasing och privat leasing. Det finns även möjligheter att hyra släp både längre och kortare perioder.

Försäkring

Det finns ingen lag som kräver att släpet ska vara försäkrat, och vissa skador täcks av dragfordonets försäkring. Men många skador täcks inte av bilens försäkring, och det kan därför vara bra att ha en separat försäkring kopplat till släpet om olyckan skulle vara framme. Det går att antingen helförsäkra eller halvförsäkra sitt släp.