Släpvagnar

Flera olika släpvagnar

Släpvagnar

Släpvagnar är samlingsnamnet på flera olika typer av släp. Det finns släp till alla behov, och beroende på vad du behöver ett släp till rekommenderas köp eller hyrning av särskilda släpmodeller.

De vanligaste typerna av släpvagnar är: tippsläp, skåpsläp, maskinsläp och biltransportsläp, vilket går att läsa mer om nedan.

Tippsläp

Ett tippsläp fungerar bra om du ska frakta till exempel jord eller grus, då det enkelt går att tippa släpet med hjälp av en elektriskt driven hydraulfunktion. Det går även att montera bort sidorna på de flesta tippsläp, vilket gör det enkelt att även frakta last som är något större än släpet, som till exempel maskiner.

Skåpsläp

Skåpsläp har ett skyddande chassi och passar bra om du ska frakta omtålig last som inte tål regn och vind. Skåpsläp har vanligtvis dörrar på baksidan, och det går även att lägga på en ramp som tillbehör för att förenkla lastningen.

Det går att specialbeställa skåpsläp med sidolucka om man vill använda den till försäljning. Skåpsläp finns att köpa och hyra i många olika storlekar och modeller.

Maskinsläp

Ska du frakta större maskiner är ett maskinsläp att rekommendera. Maskinsläp är kraftigt konstruerade och kommer ofta med tippfunktion med lägre vinkel än vanliga tippsläp för att underlätta lastning. Ramperna är särskilt förstärkta och ramperna gjorda för att kunna lasta mycket tunga maskiner. Det finns både lätta och tunga maskinsläp, beroende på hur tunga och stora maskiner du ska frakta.

Biltransportsläp

Biltransportsläp kommer med antingen tippfunktion eller ramp för att underlätta lastningen av bilen. Om släpet är registrerat som biltransportsläp får det inte användas för att lasta annat gods.

Det går att köpa och hyra bilstransport med eller utan kåpa. Ska man frakta en något ömtålig bil rekommenderas släp med kåpa, som då skyddar bilen från yttre risker.