Tillbehör

Tillbehör till släpvagn

Det finns många olika tillbehör att köpa till släp. Många av dem underlättar särskilda typer av körningar och lastningar, och det är en bra idé att läsa på om olika tillbehör för att se vad som passar just dina behov bäst.

Nedan går att läsa om några av de mest populära tillbehören till släp, samt vad för tillbehör som finns till hästtransporter.

Kapell och lastnät

Kör du med en släpkärra kan det vara en bra idé att använda en presenning, som även kallas för kapell, eller lastnät. Ett kapell säkrar inte bara det lastade godset genom att hålla det på plats, utan även mot väder och vind. Med ett kapell på ditt släp minskar risken för yttre skador på lasten. Ett lastnät erbjuder inte samma skydd mot regn och vind, men fungerar mycket bra när last behöver säkras.

Det finns många olika typer av kapell och lastnät för olika typer av släp. Kontrollera nog att kapellet och lastnätet passar måtten på just ditt släp innan du köper det.

Det går bland annat att köpa kapell och lastnät på Biltema.

Uppkörningsramp

Ska man lasta mycket tungt gods, maskiner eller fordon är en uppkörningsramp ett bra alternativ för att göra lastningen både enklare och säkrare. En uppkörningsramp kopplas på släpets baksida, och gör att man kan köra upp last på släpet istället för att lyfta det.

Uppkörningsramper kallas ofta även för lastramper eller påkörningsramper. De finns i många olika storlekar och material. Beroende på vad du främst ska använda rampen till finns det olika typer av ramper som lämpar sig för olika typer av laster.

Lås

Det är viktigt att ha ett bra och fungerande lås till sitt släp, för att skydda det mot tjuvar. Det finns många olika typer och modeller av lås till släp, varav de mest använda är kulhandskelås och hänglås med kedja.

Tillbehör till hästtransport

Till hästtransport finns ett stort antal tillbehör som underlättar och gör körningen säkrare, både för föraren och för hästarna i transporten. Det är mycket viktigt att kontrollera att tillbehören passar till just ditt släp innan du köper det. Olika släptillverkare har olika tillbehör, och det är viktigt att tillbehören passar just ditt märke och modell.

Nedan följer ett par exempel på användbara och populära tillbehör till hästtransporter.

  • Galler till hästtransport – Det finns ett antal olika galler att köpa till hästtransporten. Bland annat finns det galler som sätts på släpets baklucka för att öka säkerheten. Det finns även galler som kan användas som extra avskiljare inne i transporten om man kör mer än en häst.

  • Golv och golvskydd till hästtransport – Ibland kan golvet av olika skäl behövas bytas ut i hästtransporten. Då finns det flera olika modeller och material att välja på. Det är populärt att installera gummigolv, men det finns även andra material att tillgå när det gäller golv och mattor. Det går även att köpa sparkskydd till hästtransporten, för att undvika skador på släpet som kan uppstå om hästen skulle börja sparka.

  • Foderkrubba – Att installera en foderkrubba i hästtransporten rekommenderas både om man ska köra långa eller korta sträckor. Det finns många olika krubbor i olika modeller att köpa, och de går att hitta för relativt låga priser.