Lås

Lås till släp

En viktig faktor för att undvika stöld av släp är rätt lås. Det finns många olika typer av lås beroende på vilken typ av släp du har. Oavsett vad för släp och vad för lås du har, är det viktigt att tänka på var du parkerar släpet när du inte har uppsyn över det, samt att släpet inte står obevakat med dyrbar last.

Det är även viktigt att ha en bra försäkring om oturen skulle vara framme och släpet blir stulet. Läs mer om försäkring av släp här.

Två av de mest använda och populära typerna av lås till släp är kulhandskelås och hänglås med kedja, vilket går att läsa mer om nedan.

Kulhandskelås

Ett kulhandskelås monteras, precis som namnet antyder, på släpets kulhandske. Det finns många olika typer och modeller av kulhandskelås, och var noggran med att kontrollera måtten på ditt släps kulhandske innan du bestämmer dig för att köpa ett lås till. Risken finns annars att det inte passar.

Att montera ett kulhandskelås kan verka krångligt, men är relativt enkelt. Det krävs att man skruvar fast låset på släpet, och har man rätt verkytg och följer manualen ska det inte vara några problem att själv montera det.

Vissa kulhandskelås kan låsas även om släpet fortfarande är kopplat till dragfordonet, medan andra bara kan låsas om släpet är bortkopplat. Kolla noga innan vad som gäller innan du köper ett lås.

Innan du bestämmer dig för att köpa ett kulhandskelås är det också viktigt att kontrollera att låset är godkänt av Svenska stöldskyddsföreningen ,för att vara säker på att det håller rätt standard och är av god kvalitet. Vissa försäkringsbolag har särskilda regler och minskad självrisk om låset är godkänt, men det skiljer från bolag till bolag och vilken försäkring du har tecknat.

Hänglås och kedja

Ett alternativ till kulhandskelåset är att helt enkelt använda hänglås och kedja (kätting) för att skydda ditt släp mot tjuvar. Det är dock viktigt att både hänglåset och kedjan är av minst klass tre, för att säkerställa att det är hållbart nog. Klassifikationen ska stå på hänglåset och kedjan när du köper det.

En annan viktig sak att tänka på när man använder sig av hänglås och kedja som låsmekanism på sitt släp, är att det kopplas på rätt del av släpet. Om hänglåset och kedjan fästs på en del av släpet som går att antingen plocka bort eller förstöra på något sätt, blir det både stöldbegärligt och enkelt att stjäla, trots att låset är starkt i sig.