Tippsläp

Tippsläp

Ett tippsläp kan användas för fraktning av många olika typer av gods. Med sin tippfunktion – som innebär att det går att tippa hela släpet – går det enkelt att lasta på lasten. Tippsläp har oftast tre olika steg på tippningens vinkel, och det går att få till en mycket brant tippningsvinkel, vilket gör det enkelt att lasta av till exempel grus och sand.

Hur fungerar ett tippsläp?

Många tippsläp använder sig av eldriven hydralik när det kommer till tippfunktionen. Dessa drivs vanligtvis av batterier som är fästa på släpet. Tippfunktionen styrs vanligen med hjälp av en fjärrkontroll som är fäst vid släpet med en kabel.

De flesta tippsläp tippar bakåt, men det finns även släp som går att tippa åt sidan. Släpets sidor oftast att ta av helt, och det går därför att frakta last som är något större än själva släpet. Var dock noga med att lasten inte sticker ut för mycket och att den är ordentligt säkrad, för att undvika faror i trafiken.

Det finns möjlighet att köpa till avtagbara ramper till tippsläpet om man önskar köra på till exempel en mindre maskin. En del tippsläp har även galler på sidorna som kan tas bort om större föremål ska lastas.

Humbaur tippsläp

En av de mest populära tippsläpstillverkarna är Humbaur, som finns att köpa och hyra hos bland annat Österlens Hästtransportcenter. Humbaur har ett stort sortiment av tippsläp i olika storlekar, beroende på vad du ska använda det till.

Det finns ett antal olika modeller att välja mellan, och den största skillanden mellan dessa modeller är framförallt vilket material släpet är tllverkat i. Humbaur har tippsläp av antingen aluminium eller stål. De tippsläp som är tillverkade av aluminium är oftast lättare än de gjorda av stål. Stål är generellt mer stadigt och tyngre, och tål högre lastvikter. Samtliga Humbaur tippsläp kommer med golv gjort av stål, och är lätt att underhålla.